Sfaturi Vorbe Citate

"Viseaza vise luminoase, pentru ca numai ele pot face sufletul sa vibreze" *Marc Aureliu

"Omul se hraneste cu vise, daca visele nu ar exista, viata lui ar fi lipsita de sens" *Antonio Gaudi

"Singura adevarata intelepciune este sa stii ca nu stii nimic" *Socrate
"Trebuie sa ai incredere in abilitatile tale si apoi sa fi destul de puternic ca sa le urmezi" *Rosalynn Carter

"Un minut de succes poate sterge ani de nereusite" *Robert Browning

"Daca nu stii unde mergi, nu vei ajunge niciodata acolo" *Yogi Berra

Este antreprenoriatul pentru tine ?!

O tendinta in crestere a ultimilor ani pe piata muncii este antreprenoriatul. Din prietenii mei, cel putin 80% vor sa isi inceapa propriul business. Dintre colegii mei, 5 au deja business propriu, 10 si-l incep acum si dintre ceilalti 80% se gandesc ca pe viitor vor sa devina antreprenori.

Suna tentant - daca startup-ul tau va avea succes, vei obtine totul - bani, recunoastere, networking, program flexibil. Vei fi propriul tau sef. Dar este antreprenoriatul cu adevarat pentru toata lumea?

Daca iti doresti unul dintre urmatoarele 3 lucruri atunci stii sigur ca antreprenoriatul nu este pentru tine:

  • Stabilitate - Fiind antreprenor, stabilitatea ta financiara va fi prima amenintata. Te vei supune la riscuri financiare, vei cunoaste perioade de top, dar si perioade de criza. De asemenea, vei fi supus la stres emotional, perioade de lucru prelungit (over-time-ul este nimic pe langa asta), putin timp liber, toate acestea putand dauna vietii tale de familie.
  • Succes - Daca ai cumva senzatia ca antreprenoriatul este un fel de pom laudat, ar fi bine sa mai tragi un loz. Conform principiului 80-20, din 10 business-uri noi, 8 au parte de esec. Calea catre succes va fi pavata cu munca multa si esecuri peste care va trebui sa treci cu capul sus.
  • Socializare - Lucrul la un job sigur aduce cu sine si colegi cu care te poti imprieteni, lucru in echipa si relatii interumane mai mult sau mai putin profunde. Antreprenoriatu, in schimb, poate aduce dupa el destula singuratate (lucru mult, putin timp) si, cel putin la inceput, lipsa unei echipe stabile.

Am citit acum ceva vreme in Harvard Business Review, un articol scris de Walter Kuemmerle in care acesta ii sfatuia pe antreprenorii wanna-be sa isi puna urmatoarele 5 intrebari inainte de a porni la drum:
  • Ai suficienta rabdare sa incepi usor si sa continui cu pasi mici?
  • Esti pregatit sa iti faci dusmani puternici?
  • Esti ok cu ideea de a intinde regulile?
  • Esti dispus sa treci de la o strategie la alta repede?
  • Poti sa renunti la ceva inceput de tine? Poti renunta la ceva pentru a incheia un deal?
*from Raluca



Bamse : " Dar este antreprenoriatul cu adevarat pentru toata lumea? " ; Parerea mea este ca antreprenoriatul NU este pentru toata lumea. Trebuie sa te nasti cu asa ceva in sange. Mai presus de asta trebuie sa iti doresti atat de mult acest lucru incat sa nu te indoiesti nicio clipa ca nu se poate intampla. Inainte sa te apuci de antreprenoriat trebuie sa te gandesti si la momentele mai putin placute pe care sigur le vei intalni si, tot atunci, sa te gandesti cum sa abordezi acele situatii de criza pentru a trece peste ele. Intotdeauna sa cauti finalitatea in orice actiune !

Tu ce parere ai?