Este antreprenoriatul pentru tine ?!

O tendinta in crestere a ultimilor ani pe piata muncii este antreprenoriatul. Din prietenii mei, cel putin 80% vor sa isi inceapa propriul business. Dintre colegii mei, 5 au deja business propriu, 10 si-l incep acum si dintre ceilalti 80% se gandesc ca pe viitor vor sa devina antreprenori.

Suna tentant - daca startup-ul tau va avea succes, vei obtine totul - bani, recunoastere, networking, program flexibil. Vei fi propriul tau sef. Dar este antreprenoriatul cu adevarat pentru toata lumea?

Daca iti doresti unul dintre urmatoarele 3 lucruri atunci stii sigur ca antreprenoriatul nu este pentru tine:

  • Stabilitate - Fiind antreprenor, stabilitatea ta financiara va fi prima amenintata. Te vei supune la riscuri financiare, vei cunoaste perioade de top, dar si perioade de criza. De asemenea, vei fi supus la stres emotional, perioade de lucru prelungit (over-time-ul este nimic pe langa asta), putin timp liber, toate acestea putand dauna vietii tale de familie.
  • Succes - Daca ai cumva senzatia ca antreprenoriatul este un fel de pom laudat, ar fi bine sa mai tragi un loz. Conform principiului 80-20, din 10 business-uri noi, 8 au parte de esec. Calea catre succes va fi pavata cu munca multa si esecuri peste care va trebui sa treci cu capul sus.
  • Socializare - Lucrul la un job sigur aduce cu sine si colegi cu care te poti imprieteni, lucru in echipa si relatii interumane mai mult sau mai putin profunde. Antreprenoriatu, in schimb, poate aduce dupa el destula singuratate (lucru mult, putin timp) si, cel putin la inceput, lipsa unei echipe stabile.

Am citit acum ceva vreme in Harvard Business Review, un articol scris de Walter Kuemmerle in care acesta ii sfatuia pe antreprenorii wanna-be sa isi puna urmatoarele 5 intrebari inainte de a porni la drum:
  • Ai suficienta rabdare sa incepi usor si sa continui cu pasi mici?
  • Esti pregatit sa iti faci dusmani puternici?
  • Esti ok cu ideea de a intinde regulile?
  • Esti dispus sa treci de la o strategie la alta repede?
  • Poti sa renunti la ceva inceput de tine? Poti renunta la ceva pentru a incheia un deal?
*from Raluca



Bamse : " Dar este antreprenoriatul cu adevarat pentru toata lumea? " ; Parerea mea este ca antreprenoriatul NU este pentru toata lumea. Trebuie sa te nasti cu asa ceva in sange. Mai presus de asta trebuie sa iti doresti atat de mult acest lucru incat sa nu te indoiesti nicio clipa ca nu se poate intampla. Inainte sa te apuci de antreprenoriat trebuie sa te gandesti si la momentele mai putin placute pe care sigur le vei intalni si, tot atunci, sa te gandesti cum sa abordezi acele situatii de criza pentru a trece peste ele. Intotdeauna sa cauti finalitatea in orice actiune !

Tu ce parere ai?

2 Responses to "Este antreprenoriatul pentru tine ?!"

Anonim (visit their site)

Sa stii BAMSE ca multi s-au trezit antreprenori; prin nevoia de a trece de la ilegal la legal au infiintat nu o firma ci mai multe! Dar cineva care isi doreste indeajuns de mult poate deveni, totul tine de gandirea acelui om! El poate nu se gandeste ca vrea sa devina asa ceva dar calitatile si aspiratiile sale de a o duce mai bine il imping spre asa ceva!
Adevarul e ca, Romania inca mai este "tara tuturor posibilitatilor" , nu s-a terminat perioada de haos de dupa revolutie!
Asa ca, cei care doresc sa intemeieze o afacere trebuie sa ia in considerare nevoile actuale, urgente ale populatiei! Si prin posibilitatea de a se adapta rapid la nevoiele pietei el va putea supravietui si nu numai atat, va putea creste! Asadar oameni buni incepeti cu investitii MICI pentru a nu fi pusi in fata unor esecuri MARI!!!

Anonim (visit their site)

Ai foarte mare dreaptate, trebuie sa ai ceva in tine ca sa devii antreprenor. Totusi, vorbeam recent cu un prieten, antreprenoriatul, daca afacerea ta e una de succes, iti aduce mult mai multi bani decat daca ai fi angajat. E de gandit.

Apropo, citeai Bamse, banuiesc. Ce fana eram si eu .. ai revistele, chestii? :D